Tuesday, January 13, 2009

Some penguins are old TV shows

Bun. De ieri pana azi am fost la un "residential induction event", chestie care este in esenta, o suita de workshop-uri si seminarii, in continuarea celei despre care va spuneam ca am participat in Octombrie. Diferenta remarcabila ar fi ca totul s-a petrecut la un hotel, care este de fapt un mic castel intr-o padure, ca am stat peste noapte si ca totul a fost achitat de facultate. Mii de hectare de iarba si copaci, gradjuri, labirint de bucsusi, cai, caprioare, terase de piatra cu balansoare. Ma rog, genul de loc unde poti sa mergi sa iti scrii testamentul in liniste si apoi sa mori la umbra unui mesteacan batran care a prins si timpurile elizabetane.
Workshop-urile si training-urile sunt cele mai tampite inventii vestice. Te aduni cu niste unii intr-o camera si faci exercitii de relaxare, teste psihologice si dezbateri stiintifice cu nivelul academic al unui "tara, tara, vrem ostasi", din clasa a 4-a. Azi dimineata, de exemplu, am fost impartiti in 2 grupuri de vreo 30 de oameni si fiecare subgrup de 4-5 a avut de pregatit o pozitie pro sau contra vivisectiei (experimentarii pe animale). La celalalt grup s-a discutat pro si contra celule stem, chestie care era oricum ceva mai interesanta. Ma rog si deci eu impreuna cu cele 3 fete din subgrupul meu am avut de pregatit un "scientitst approach to vivisection", adica pro. S-au expus parerile pro, apoi viziunea pacientilor/doctorilor, apoi au venit cei contra. La final trebuia sa ne injuram reciproc intr-o dezbatere deschisa, in care se ridicau maini si se aruncau ocari. Am sa citez un argument pe care partea adversa il considera logic:

"Some rats don't react the same as human in some tests. For example, anxiety can't be induced in rats the same as humans, and as such, it is this group's conclusion that rats aren't suitable for human drug testing in general."

Uh?


Hello and welcome to fallacy-ville, population you. Am fost mandru de mine pentru ca m-am pastrat destul de calm cat se certau ei intre ei, dar la un moment dat, cand o gagica a zis ceva de gen "animals are equal to humans, what makes us so different?" nu am mai rezistat. Si desi mi-a venit sa ii spun "stfu, you intellectually undeveloped shaworma maker", am fost Captain Obvious si am spus "because we have a conscience". Raspunsul ei a fost "how do you know animals don't have a conscience?" si in mod sincer m-a blocat, pentru ca nu ma asteptam la ceva atat de stupid. Apoi, ca sa se asigure ca este victorioasa si ca sa ma asigure si pe mine ca poate merge chiar mai departe, a mai spus "if humans are superior, we should be humane. If we don't show humanity to animals, we're not superior". Din fericire fix in clipa in care ma pregateam sa ii infig un creion in ochi si sa ii desenez cu sange pe fata cuvintele "logical fallacy", a intervenit altcineva cu un alt argument si nu mi-a mai pasat.

Dupa ceva timp, in care am fixat obsesiv un picior de scaun, cineva a spus "why do we test on animals for unimportant reasons such as pain relievers?" Si pentru ca raspunsurile la aceasta intrebare erau chiar mai stupide decat intrebarea, am facut din nou alegerea nefericita de a raspunde: "chronic pain is a pathology in itself and it substantially lowers the quality of life for many people. It is just as important as many per se diseases for which we test drugs on animals." Stiti care a fost raspunsul ei? "Yes but why do we need to test them? Can't we just take Nurofen?" Mai tineti minte serialul ala de comedie de pe ProTV cu un tip, Marty cred, care de fiecare data cand spunea sau i se spunea ceva, vizualiza totul sub forma unor imagini din filme vechi, la care se uitase cand era copil? Ei bine si eu am vizualizat imaginea din 2stupid dogs cand Big Dog trebuie sa se gandeasca la nush ce si in loc de creier apare un tip gras cu mustata, langa un lift cu semn de "Out of Order", care plange: "I can't fix it... I can't fix it..."
Bine, ca sa fiu corect, nu toti au pregatire medicala, de fapt cred ca eram 2 in total. Restul sunt plantologi si botaniste, biochimisti, geneticieni si viitori specialisti in capuse, omizi si nush de prigorie din Scotia, care e pe cale de disparitie. Pentru ca la workshop-ul asta au adunat toti studentii care fac un PhD in facultatea de Biological Sciences, indiferent ca fac medicina moleculara sau ecologie. Asa ca poate nu era tembela, ci mai degraba total in afara subiectului. De aceea si nu numai, nu am aruncat cu nimic in ea ci m-am marginit sa imi inchid pixul si sa ma scarpin pe burta.

[to be continued]

1 comment:

Adina said...

http://www.imdb.com/title/tt0098780/
To ease the pain.