Pornind de aici.
Eu sunt in "diaspora" deja de 1 an si cateva luni, insa m-am implicat cat de cat in ceea ce inseamna politica in Romania de doar 2 saptamani. De aproape un an si jumatate am fost rupt de realitate si m-a durut in cur de ce se intampla in acasa.
Brusc insa, am avut o oarecare erectie de spirit belicos si revolutionar si am zis "hai ba sa imi dau cu parerea". Pentru ca si parerea mea conteaza, pentru ca se poate face primavara cu o floare si pentru ca fotbalul se joaca pe goluri.
Ca urmare am votat cu deosebit aplomb patriotic si entuziasm cetatenesc. M-am simtit bine si mandru ca mi-am facut datoria civica, flatat ca tre sa mozolesc o foaie de calitate indoielnica cu o stampila, apoi m-am bagat in pat si inainte de a adormi m-am scarpinat oarecum simbolic pe o fesa. Cand m-am trezit era Anglia din nou. Si vreti sa fiu sincer?
Astazi 7 decembrie tot in CUR ma doare de ce e acasa. Nu sunt acolo, nici sa ii vad pe Basescu sau Geoana 24/7 la teve, nici sa asist sau sa resimt vreun colaps economic ipotetic daca nu o sa avem 3 luni guvern, doamne fereste. De-altfel singurul motiv pentru care postez acum este ca a iesit Basescu si sunt usor jenat, cam cum sunt jenat cand vad vanatorul omorand in bataie cu cangea foca cea alba de pe banchiza. Daca iesea Geoana (pe care l-am votat), postul asta nici macar nu ar fi existat, ci as fi trecut direct de la extazul semi-fanatic al alegatorului in buza urnei, la hibernarea cincinala a celui pe care il doare si anume, in cur. Fara aceasta mica si foarte efemera jena.
Mie mi-e destul de confortabil aici si am o oarecare sina pe care sunt inscris. Sanvisu meu excelent cu Tikka de maine nu va fi nici mai bun, nici mai rau ca urmare a votului meu. Bursa mea va fi la fel de mare (sau mica, daca luam in considerare pretul benzinei) si modul cum imi petrec timpul liber va fi acelasi.
Inainte sa adorm seara, inainte sa spun rugaciunea si inainte sa ma spal pe dinti, nu ma gandesc la ce e acasa. Nici la situatia politica, nici la cea sociala, nici la cea economica. Nu urmaresc stiri si nu citesc presa romaneasca. Sunt daca vreti, la acelasi nivel de informare sau interes ca si taranii care traiesc in creierii muntilor, in sihastrie. Spre diferenta de ei, insa, eu nu platesc taxe. Si mai important decat atat, eu nu sunt acolo ca sa mananc o paine.
Ar trebui sa merg mai departe si sa vorbesc despre moralitatea indoielnica a faptului ca cineva care abandoneaza corabia, sa aiba inca un cuvant de spus asupra cine o conduce. Sau ca cei care vor sa schimbe ceva ar trebui sa fie in prima linie, cu mana pe spangi, pe mii de baionete. Adica in Romania, si nu undeva in mijlocul Arizonei, intr-o casuta cu horn fumegand si white picket fence, de unde sa dea lectii despre anti-comunism si moguli de dragul discutiilor de salon la seratele dansante. Nu mutand soldatei de colo colo ca la Warhammer. Dar nu am sa fac asta. Si nici nu dau vina pe diaspora pentru cum s-a inclinat balanta la alegeri.
Am sa spun doar atat. Moral, eu nu ar fi trebuit sa pot sa votez, pentru ca ma doare in cur. Pentru ca votul nu are nici o legatura cu atributul de "roman", asa cum a avea pasaport romanesc nu este o conditie sine qua non pentru a fi roman. Votul este o chestie pragmatica. Votul este al celor din prima linie.
6 comments:
Argumentul cu durerea-n cur ca motiv de suspendare a dreptului de vot nu este valid. Prin extensie exista (la ochi) 43% dintre romanii cazati in Romania cu aceeasi durere in cur si care au drept (indubitabil) de vot.
Din punct de vedere legal, that is. Nu putem anula dreptul lor de vot, nu-l anulam nici pe al tau (si nici pe al meu, ca veni vorba).
Din punct de vedere moral situatia este mult mai complicata (imi sopteste capitanul Obvious din studio). Dar intrucat partea morala nu se poate legifera propun sa ne simtem bine deocamdata. Ba chiar si in lipsa legii bunului simt cred ca suntem in regula (vorbesc la plural din pozitia posesorului de durere-n cur, nu ca expat), intrucat sunt sigur ca subconstientul personal a lucrat la proiectul "trezeste-te si mergi la vot, coae". Ma indoiesc sincer de faptul ca cineva pe care-l doare-n cur depune efortul de a merge la vot strict pentru a necaji pe cineva. Si daca pornirea vine de la un nivel atat de basic, propun sa-i dam votul de incredere (pardon de expresie) in ce priveste actiunea.
Intr-adevar, pot gasi usor imoral faptul de a te duce la vot doar ca sa te afli in treaba, dar -surpriza- si asta este legal. Adica poti construi o semi-autoaparare morala si aici :)
cum sa fi jenat cand vanatoru omoara foca?! repelled? furios? feelin capable of killin the murderous bastard? dar nu jenat frate. what kind of dark heart have u?
E prea putin relevant de ce si cat de tare il doare in cur pe expatul care voteaza pentru his homeland.
In conditiile in care acel plictisit, care-si plimba pooddle-ul pana la ambasada si ajuns in fata portii isi zice "ce pastele calului, hai sa irosesc niste cerneala", imi influenteaza urmatorii 5 ani de traitoare in homeland ma simt si eu mai mult decat justificata sa ma doara in cur de dreptul lui alocat prin lege de a da cu zarul.
Un vot in necunostinta si nedorinta de a avea cunostinta de cauza -caz frecvent si in interiorul si in afara granitelor de altfel- este un soi de trecere de strada cu forta a batranicii de pe proverbialul trotuar.
Eu nu votez daca banca, facultatea, ONG-ul sau santierul de constructii supun la vot reducerea ratiei de mancare pentru imigrantii romani. Asa ca ma astept ca nici un pafarist sa nu se amestece in ciorba mea doar pentru ca poate si a primit o punga ziploc -ultimul model- galbena, rosie, portocalie, verde, albastra la intrarea in cabina de vot.
Sorry, dar nu inteleg rationamentul.
Care trebuie sa fie criteriul dupa care sa se acorde dreptul de vot? Din comentariul tau s-ar intelege ca interesul si cunostinta de cauza, dar asta este nedemocratic si ar duce la suspendarea (pe alocuri arbitrara si excesiva a) dreptului de vot pentru nenumarati romani din Romania.
Al doilea criteriu pe care-l intuiesc este cel al rezidentei (temporare sau definitive), dar nu inteleg de ce Adrian Mutu nu ar trebui sa aiba drept de vot sau de ce un ipotetic Ion Ratiu aflat intr-o clinica din Austria nu ar avea drept de vot.
Si ramane atunci o combinatie (nedemocratica) intre cei doi factori, pe care o gasesc arbitrara si pe care iti urez succes s-o aduci la indeplinire :)
Eu unul consider egal (de bun sau de prost) votul pudelului snob cu al bunica-mii de la tara.
Diferenta simpla intre raspunsul tau si al meu este ca tu ai explicat de ce e legal si de ce se "intampla" votul expatilor, in timp ce eu am explicat de ce mi se pare cretin si lipsit de valoare. Atat si nimic mai mult.
Multumesc pentru urarea de succes dar ironia subtila prin care-mi transmiti ca votul e imposibil de acordat pe criterii mai fine decat cel al cetateniei e o ironie inutila in ce ma priveste. Sunt perfect constienta ca asa e democratic si frumos, insa asta nu ma impiedica sa injur romanii care-au votat fara sa inteleaga de ce au stampila in mana si ce inseamna pata aia pe care-o lasa pe hartie.
Ca sa fiu sincer mi se pare ca de fapt ii injuri pe romanii care au votat altfel decat tine.
Post a Comment